PWA: wat zijn de voordelen van Progressive Web Apps?
Het gebruik van mobiele ”native” apps, apps die je download vanuit een appstore, blijft net als de afgelopen jaren dalen. Ook retailers zien het gebruik van hun shoppingapps verminderen, terwijl de behoefte bij klanten om gemakkelijk online te kunnen bestellen stijgt. De oplossing? De Progressive Web App (PWA).
Het einde van de shopping app?
Het dalende gebruik van native apps is te danken aan het het feit dat de meeste online retailers tegenwoordig een goed werkende responsive webshop hebben. Klanten hebben daardoor vanaf de browser op mobiel toegang tot een relatief goed werkende webshop.
Daarnaast is de drempel om een app te downloaden vrij hoog. Downloaden vereist een extra actie van de klant én neemt kostbare ruimte in op de telefoon. Zonde, zeker als een klant slechts incidenteel bij de webshop bestelt.
Progressive Web Apps
Toch schort het in de responsive webshop vaak wel aan de user experience. De pagina’s en foto’s laden traag of het design is nét niet helemaal goed uitgelijnd. Daarnaast werken responsive webshops niet goed met een tragere 2G of 3G. Ook is gebleken dat hoewel responsive webshops meer verkeer hebben, apps hogere conversies laten zien.
De oplossing: de Progressive Web App (PWA). Een PWA is een hybride tussenvorm van een website en een app.
PWA’s zijn ‘websites’ die worden gebouwd met een technologie die gelijk is aan die van een app. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee.
Sneller en gebruiksvriendelijker, ook offline
De PWA combineert het beste van de browser en de app samen én voegt nog een aantal nieuwe technieken toe. Er zijn drie belangrijke verbeteringen: laadsnelheid, user experience en offline beschikbaarheid.
Supersnelle laadtijden
Het laden van pagina’s in een PWA gaat ongeveer 15x sneller dan op een responsive webshop. Dit komt doordat een responsive webshop op een server wordt gerenderd. Data wordt in één keer verzameld, bewerkt, gedefinieerd en opgemaakt. In het geval van een Progressive Web App wordt alleen data die de gebruiker direct nodig heeft in de browser gedownload. Alle data wordt naarmate de gebruiker de app gebruikt ingeladen. Hierdoor hoeft er minder data in één keer binnengehaald te worden. Een bijkomend voordeel is dat de PWA hierdoor ook op langzamere netwerken zoals 2G en 3G beschikbaar is.
Een ultieme User Experience
Een website heeft vaak hoge bezoekersaantallen, terwijl een app juist qua engagement hoog scoort. Dit komt mede door de user experience van apps. Ze zijn beter vormgegeven voor mobiele interactie. Omdat de PWA het uiterlijk heeft van een app, wordt ook hier het beste van de twee werelden gecombineerd. Hoge bezoekersaantallen en een hoge engagement, perfect voor webshops.
Ook offline beschikbaar
Het derde grote voordeel is dat PWA’s ook offline te gebruiken zijn. Wanneer een klant door de shop aan te kijken is en de verbinding valt weg, blijven de reeds geladen pagina’s beschikbaar. Dit betekent dat een klant kan blijven shoppen en zelfs producten kan bestellen. De bestellingen worden doorgezet zodra er weer een internetverbinding beschikbaar is.
Nog een aantal bijkomende voordelen
Naast de bovengenoemde voordelen nog een paar bijkomende voordelen op een rijtje:
- Beschikbaarheid in iedere browser
- Schaalbaar voor alle devices
- Geen updates nodig, altijd up-to-date
- Goede vindbaarheid in zoekmachines
- De mogelijkheid tot het sturen van push notificaties
- Op te slaan op het startscherm van je mobiele telefoon
- Heeft een eigen URL en vereist geen complexe installaties
- Onderhoud aan één kanaal, in plaats van een webshop, mobiele webshop en app
PWA in Magento 2
Magento heeft aangekondigd dat PWA’s vanaf Q3 2018 ook voor Magento webshops ontwikkeld kunnen worden. In Magento 2.3 zal de ”PWA Studio” worden opgenomen, een toolset voor het bouwen van een progressive web app op het Magento platform. We zullen aan het einde van dit jaar dus de eerste Magento PWA shops gaan zien. Op de lange termijn zou de komt van PWA voor Magento kunnen gaan betekenen dat we steeds minder responsive webshops gaan zien en steeds meer PWA’s.
Betekent dit dat je meteen vol moet gaan inzetten op een PWA voor je webshop? Misschien. De techniek is nog volop in ontwikkeling en zal de komende jaren steeds meer mogelijkheden krijgen. Wij bereiden ons in ieder geval voor op de komst van de PWA’s en zijn er klaar voor om vanaf Q3 met de PWA Studio van Magento aan de slag te gaan.
Meer weten? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.